Tulevaisuustyöpaja ruokajärjestelmän muutoksesta asiantuntijoille PERUTTU

posted in: Yleinen | 0

Ymmärryksemme ruokajärjestelmän ympäristövaikutuksista on kasvanut runsaasti viime vuosina. Samalla yhteiskuntamme on voimistuvien kansanterveysongelmien äärellä. Tutkimustieto viittaa kasvavassa määrin siihen suuntaan, että ympäristö- ja terveysnäkökohtia pystytään edistämään samansuuntaisilla politiikkatoimenpiteillä. Puolen päivän mittaisessa työpajassa tarkastelemme, millaisia systeemisiä muutoksia ja keinoja tarvitsemme, kun … Continued

Ruoantuotannon etiikka puhuttaa Eursafe 2019-konferenssissa

posted in: Yleinen | 0

European Society for Agricultural and Food Ethics järjestää viidennentoista konferenssinsa Tampereella 18.-21. syyskuuta otsikolla ”Sustainable governance and management of food systems: ethical perspectives”. Poprasus-hankkeen tutkijoita on mukana niin konferenssin järjestäjinä kuin osallistujinakin. Ennen varsinaista konferenssia Poprasus-tutkijat Minna Kaljonen ja Markus … Continued

Ympäristöpoliittinen ruoka -teemanumero ilmestyi

posted in: Yleinen | 0

Alue ja ympäristö -lehden numero 2/2018 on ilmestynyt. Numero on avoimesti luettavissa verkossa. Numeron teemana on ympäristöpoliittinen ruoka, ja päätoimittajina vierailevat POPRASUS-tutkijat Minna Kaljonen, Piia Jallinoja ja Pekka Jokinen.

Hyönteissyönnin eettisyys askarruttaa

posted in: Yleinen | 0

Osana kestävän ruokavalion problematiikkaa POPRASUS-hankkeessa tarkastellaan paljon esillä ollutta hyönteissyöntiä eri näkökulmista. Hankkeen tutkijat Minna Santaoja ja Mari Niva ovat seuranneet aiheesta käytyä julkista keskustelua ja ihmetelleet, miksi eettiset kysymykset eivät nouse esiin. Hyönteisruoan ekologisuus otetaan annettuna, ja hyönteisistä puhutaan … Continued

Palautetta kestävän kouluruokailun kokeilujen tuloksista

posted in: Yleinen | 0

Järjestimme 15.3.2018 kestävän kouluruokailun työpajan kokeilukumppaneillemme. Halusimme jakaa ensimmäiset tulokset kokeiluistaimme kokeiluissa mukana olleiden kumppaneiden kanssa ja saada heiltä suoraa palautetta ensimmäisistä tulkinnoistamme. Kutsuimme työpajaan myös muutamia muita tutkijoita, opetushallituksen ja ravitsemusneuvottelukunnan jäseniä keskustelun horisonttia laajentamaan. Tavoitteenamme oli tukea avointa … Continued

Marita Kettunen nostaa gradussaan keittiön arjen keskiöön

posted in: Yleinen | 0

Syyskuussa Syken harjoittelijana aloittanut Marita Kettunen kirjoittaa graduaan osana POPRASUS -hanketta. Hän toimii myös tutkijoiden oikeana kätenä kouluruokakokeilujen koordinoinnissa. Kettunen tulee kuluttajaekonomian oppiaineesta Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta. Gradussaan Kettunen tarkastelee, miten kasvisruokailu sovitetaan osaksi keittiöiden ja ruokaloiden arkea. Uudet kouluruokasuositukset … Continued

Oppilaat suunnittelivat omat kouluruokamenut

posted in: Yleinen | 0

Jyväskylän Mankolan ja Liperin koulun yläkoulun oppilaat pääsivät laatimaan Meidän Kouluruokamenut 7-9.11 ja 16.11 osana kotitalouden opetusta. Ruokalistojen tuli olla oppilaillle maistuvia, monipuolisia, kekseliäitä sekä koulukeittiön toteutettavissa.Mankolassa oppilaat saivat oppitunnilla palautetta menuistaan Kylän Kattauksen palvelupäällikkö Paula Puikkoselta. Liperissä ruokalistoja kommentoi koulun ruokapalveluesimies Eija Leppänen, … Continued

Mitä perheessä tapahtuu, kun nuori päättää lakata syömästä lihaa? – Katri Pellikka tutkii gradussaan perheiden muuttuvia ruokakäytäntöjä

posted in: Yleinen | 0

Yläkoulu- ja lukioikäisten nuorten perheissä eletään usein ruuhkavuosia – vanhempien työt, lasten opinnot ja harrastukset sekä muut arjen askareet vievät leijonanosan arkipäivistä. Yksi toistuvista kodin arkirutiineista on ruokailujen järjestäminen. Yksittäinen ateria on usein monien eri arvojen, mieltymysten ja rajoitusten väliltä … Continued

Kasvisruokakokeilut etenevät kumppanikouluissa

posted in: Yleinen | 0

Kasvisruoat ovat nyt saatavilla vapaavalintaisena vaihtoehtona kumppanikouluissamme Jyväskylässä, Asikkalassa ja Liperissä. Tänä syksynä keräämme oppilaiden näkemyksiä kumppanikouluissa ja osallistamme samalla oppilaat koulu- ja kasvisruoan kehittämiseen. Asikkalassa ja Liperissä järjestimme myös makuraadin, jonka avulla tutustutimme oppilaita vaihtoehtoisten kasvi- ja hyönteisproteiinien maailmaan.  … Continued

POPRASUS-tutkijat tapaavat kv-partnereita

posted in: Yleinen | 0

Maanantaina 5.6. POPRASUS-hankkeen tutkijat kokoontuvat Tampereen yliopistolle. Hanketapaamiseen saapuvat myös konsortion ohjausryhmän kansainväliset jäsenet, tohtori Josephine Mylan (University of Manchester, Sustainable Consumption Institute, UK), professori Peter Oosterveer (Wageningen University, Netherlands) ja apulaisprofessori Carol Morris (University of Nottingham, UK). Tapaamisessa keskustellaan … Continued

1 2