Konferenssiesitelmät

Kaljonen, M., Peltola, T., Salo, M. and Furman, E. 2017. Experimenting with sustainable school lunch – interventions as spaces of hesitation. Nordic Env. Social Sciences Conference HopefullNESS2017.

Kaljonen, M. and Viholainen, I. 2017. Relating to and sensing meat in quality markets: food chain perspective . Nordic Env. Social Sciences Conference HopefullNESS2017.

Kaljonen, M. 2017. Eläinten hyvinvoinnin arvottaminen markkinoilla: dynaaminen näkökulma. Keynote luento, Eläintutkimuspäivät 24-25.4.2017, Helsinki.

Vinnari, M., Jokinen P., Luoma E. and Vinnari E. 2017. Mobilising sustainability: legitimating the existence of the Finnish dairy industry. 13th Conference of the European Sociological Association, 29.08.2017 – 01.09.2017 Athens, Greece.

Vinnari, M., Niva, M. and Jallinoja, P. 2017. User-innovators as a producers of advancements in vegan markets. The European Society for Ecological Economics (ESEE) 2017, 22nd June 2017, Budapest, Hungary

Vinnari, M., Jallinoja, P. and Niva, M. 2017. Re-framing veganism by the critical (abolitionist) animal movement. The 13th Nordic Environmental Social Science Conference. 6-8th June 2017, Tampere, Finland.

Vinnari M., Jokinen P., Vinnari E. and Luoma E. 2017. Countering sustainability concerns: legitimating the existence of the Finnish dairy industry. The 13th Nordic Environmental Social Science Conference 6-8th June 2017, Tampere, Finland.

 

Haastattelut ja lehtikirjoitukset

Yle uutiset. Kotisirkka ei kelpaa, pistetäänkö härkäpapua. Kouluruokiin etsitään uusia proteiinilähteitä. 20.9.2017. Toimittajana Tuija Vierto,haastateltavina Minna Kaljonen ja Minna Pettinen.

Päijät-Häme. Kannustusta keskusteluun ja Kasvisruokaan. 20.9.2017. Toimittajana Tuomas Räihä, haastateltavina Minna Kaljonen, Marita Kettunen, Taru Peltola ja Minna Pettinen

Radio Moreeni. Lihankulutuksen ilmastovaikutukset. 16.5.2017. Toimittajina Alma Onali ja Juho Kankaanpää, haastateltavana Markus Vinnari.

Vegaia-lehti. Tutkija odottaa ruokavallankumousta. 26.4.2017. Toimittajana Noora Laaksonen, haastateltavana Markus Vinnari.

Huili –miniopas ”Lehmät lomalle. Ohjeita veganismiin”, 10.4.2017. Toimittajana Meri Nykänen, haastateltavana Markus Vinnari.

Aamulehti. Kasvihuoneita ja maatilavierailuja kouluihin. 20.3.2017. Toimittaja Tiina Heikkilä, haastateltavana Markus Vinnari.

Suomenmaa, viikkoliite. Kasvisvallankumous. no. 10, 10.3.2017. Toimittaja Meri Alaranta-Saukko, haastateltavana Markus Vinnari.

Keskisuomalainen, Yhä lisää kasvisruokaa Jyväskylän kouluihin. 17.3.2017. Toimittaja Heljä Roikonen, haastateltavina Paula Puikkonen, Minna Kaljonen ja Marja Salo.

Yle uutiset, Kolme kuntaa kokeilee kasvisten lisäämistä kouluruokaan — Kasvisnuudeliwokki jo hitti. 15.3.2017. Toimittaja Arvo Vuorela, haastateltavina Minna Kaljonen ja Tuija Sinisalo.

Kodin kuvalehti. Suorat sanat: ”Ruoka ei ole yksityisasia”. 15.2.2017. Toimittaja Anna Sillanpää, haastateltavana Markus Vinnari.

Helsingin Sanomat, Kuukausiliite. Vuosi ilman lihaa. 3.12.2016. Toimittaja Jouni K. Kemppainen, haastateltavana mm. Markus Vinnari. http://www.hs.fi/kuukausiliite/art-2000004889631.html

Karjalainen. Voiko urheilija olla kasvissyöjä? 28.11.2016. Toimittaja Mikael Hoikkala, haastateltavana Markus Vinnari.

Etelä-Suomen sanomat. Kasvissyönti urheilussa: ei pelkkää hippien hommaa. 28.11.2016. Toimittaja Mikael Hoikkala, haastateltavana Markus Vinnari.

Helsingin Sanomat ”Vulkaanisen maaperän linssejä”, 190 euroa annos – ranskalaiset opettelevat kasvissyöjiksi omalla tyylillään 7.11.2016. Toimittaja Petja Pelli, haastateltavana Piia Jallinoja.

Tampereen yliopiston tiede- ja kulttuurilehti Aikalainen haastatteli Markus Vinnaria, 3.11.2016:
Syöminen muuttuu, mutta hitaasti

Yle Häme, TV-uutiset. Veganismista, haastattelussa Markus Vinnari. 14.10.2016 Klo 18 ja 22.

Yle Häme, radiouutiset. Vegaaniruoka kiinnostaa, haastattelussa Markus Vinnari. 14.10.2016.

Bassoradio. Hikinen iltapäivä 4.10.2016. Toimittajina Tuke ja Jusa, haastattelussa Markus Vinnari.

Yle – Ykkösaamu 7.9.2016 ”Munagate – eettistä toimintaa vai viherpesua. Haastateltavana mm. Piia Jallinoja, ks. myös tämä blogikirjoitus

 

Puhetilaisuudet

Kestävän ruokavalion haaste. Turku 1.11.2017. Ruovikosta ruokapöytään seminaari, Ravinneneutraali kunta-, Ruokopelto- ja Järki Lannoite projektien loppuseminaari.

Luomutuotanto ja tulevaisuuden kestävä ruokajärjestelmä. Helsinki 30.10.2017. Ympäristöministeriö, Ympäristötiedon foorumi, ja Tulevaisuuden tutkimuksen seura. Minna Kaljonen toimi tilaisuuden puheenjohtajana.

Tampereen yliopisto, Johtajuussymposium. 6.9.2017. Session How to Lead a Food (R)evolution. Markus Vinnari.

Tampereen kaupungin henkilöstökoulutus, 2.6.2016. Markus Vinnari. Tulevaisuuden ruokatrendit: kasvikset edellä? Kohderyhmänä Tampereen Voimian toimijat. Tampereen kaupungin virastotalo.

Fazer Foodathon. 19.5.2017. International foodathon looking for future plant-based food solutions, hosted with the EAT Foundation. POPRASUS-researchers Markus Vinnari and Minna Kaljonen participated in the panel discussion ”Future solutions for food”, together with Manager, Workplace & Facilities at Fortum Eija Sebelja, Food tech entrepreneur Jutta Weigh  and Fazer Food Services’ Managing Director Andreas Berggren.

Ruokakulttuurin muutos – Miten se tapahtuu? 26.4.2017, Helsingin kaupungintalo. Mukana keskustelussa Helena Kahiluoto, Suomen ensimmäinen kestävyystieteen professori, Mai Kivelä, Animalian toiminnanjohtaja, Kimmo Tiilikainen, maa- ja metsätalousministeri, Markus Vinnari, kestävästä kehityksestä kiinnostunut tutkijatohtori ja Marcus Walsh, luomu-luonnonlaidunlihatuottaja.

Kasvista kouluun — kokeillen eteenpäin, Jyväskylä 16.3.2017. Poprasus -hankkeen järjestämä avoin seminaari yhteistyössä Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa.

Vegaanimessut, Helsinki 28.1.2017. Onko tulevaisuus eläimille parempi kuin arvaammekaan? Yleisöluento, Markus Vinnari.

Sitra, Helsinki 12.1.2017. Valoa tulevaisuuteen: Megatrendejä rakentamassa -tilaisuus klo 10-12. Mukana keskusteluissa olivat Iris AI -keinoäly-yrityksen perustaja Maria Ritola, Sitran strategiajohtaja Paula Laine, CMI:n toiminnanjohtaja Tuija Talvitie, suurlähettiläs Hannu Himanen, tulevaisuudentutkija Markus Vinnari sekä Sitran johtava asiantuntija Markus Terho.

Vegaanihaaste, Tampere. Luento kestävyyden linkeistä lihankulutukseen. 11.1.2017. klo 17.30-20.00. Monitoimitalo 13, Wivi Lönn –Sali. Ttm Lotta Pelkonen, dosentti Elisa Aaltola ja dosentti Markus Vinnari.

Kouluruoka kunniaan! Ekosäätiön Jokapäiväinen leipämme luentosarja 15.11.2016. Luennoitsijat Minna Kaljonen (SYKE), Helena Laitinen (ruokapalvelupäällikkö, Kiuruveden kunta) ja Maija Sarpo (suunnittelija, Palvelukeskus Helsinki), pj. Marjaana Manninen (opetusneuvos, Opetushallitus)

Ruoka ja liiketoiminta. Ruokailutottumukset muuttuvat, kuka hyötyy ja kuka häviää? Ekosäätiön Jokapäiväinen leipämme luentosarja 8.11.2016. Luennoitsijat: Dosentti Markus Vinnari, Tampereen yliopisto ja Professori Kaisa Poutanen, VTT.

Työväenmuseo Werstas, menneestä tulevaan –yleisöluentosarja. 27.10.2016 Maitotonkka. Edes maidontuotanto ei pysy ennallaan, kun maailma muuttuu. Ruokakulttuurin muutoksesta ja tulevaisuudesta puhumassa tutkijatohtori Markus Vinnari, Tampereen yliopisto.

Ympäristödialogeja: Liha – ekologisuus vai eettisyys? 19.10.2016 Helsinki. Puhumassa Markus Vinnari. Tilaisuuden järjestivät Ympäristötiedon foorumi, Maj ja Tor Nesslingin Säätiö ja Koneen Säätiö.

Ruokahuolto ja ruokaturva haavoittuvassa maailmassa paneelikeskustelu 13.10.2016 Tampere-talo. Keskustelemassa Minna Kaljonen ja Markus Vinnari. Järjestäjänä Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö.