2020

Pihlajamäki, M. YLE. Ahdistaako ilmaston lämpeneminen? Kotimainen villikala on ilmaston kannalta erinomaista proteiinia, Toimittaja Hannamari Vallila, 4.1.2020.

2019

Pihlajamäki, M. Versus. Silakan lisääminen ruokapöytään auttaa Itämerta. Toimittaja Marcus Floman, 30.9.2019.

Pihlajamäki, M. Finlands Natur, nr. 3/2019:  Mer strömming på matbordet hjälper Östersjön. Marcus Floman.

Vinnari M. Yle Radio 1:n suora ”Mikä maksaa?” –ohjelma 21.11.2019. Juho-Pekka Rantala. Kuunneltavissa:  https://areena.yle.fi/1-50358184

Vinnari M. Radio Moreeni. Mielikuvat elintarvikkeiden markkinoinnissa. Juuso Lindberg. 12.9.2019 Kuunneltavissa:

https://soundcloud.com/radio_moreeni/mielikuvat-elintarvikkeiden-markkinoinnissa

Vinnari, M. Aamulehti. ”Uusi broileri” valtaa suomalaisten ruokapöydät – Radikaali muutos ruokailussa tapahtuu vain 30 vuodessa, sanoo asiantuntija. ” 6.12.2019. Toimittaja Jussi Saarinen

Yle Uutiset. Analyysi: Liha ei maistu entiseen malliin – mutta johtuuko se sateista, sikarutosta, suolistosyövästä vai etiikasta? 24.9.2019. Haastateltu Piia Jallinojaa. https://yle.fi/uutiset/3-10986294

Yle Uutiset. Voiko koulu pakottaa kasvissyöjän valmistamaan liharuokia? Kotitalousopettajat pelkäävät perustaitojen rapistuvan. 4.9.2019. Haastateltu Piia Jallinojaa. https://yle.fi/uutiset/3-10929396

STT. Lihan kulutus kääntyy tänä vuonna laskuun Suomessa, ennustaa PTT – kasvisten määrä lautasella kasvaa ja lihaa korvaavat tuotteet yleistyvät. 24.9.2019. Haastateltu Markus Vinnaria.

Helsingin Sanomat. Kaupan edustajat epäilevät PTT:n arviota lihankulutuksen laskusta – ”Lihan menekki on yhä pienessä kasvussa”. Kari Räisänen, 24.9.2019. Haastateltu Markus Vinnaria.

Radio Moreeni. Mielikuvat elintarvikkeiden markkinoinnissa. Juuso Lindberg. 12.9.2019. Haastateltu Markus Vinnaria. Kuunneltavissa: https://soundcloud.com/radio_moreeni/mielikuvat-elintarvikkeiden-markkinoinnissa

26.8 Huomenta Suomi, MTV3, Kohti ilmastoystävällistä ruokavaliota. (Minna Kaljonen)
8.8. Suomenmaa, Niilo Simojoki, Heta Hassinen: Asiantuntijat odottavat Suomelta laajoja politiikkatoimia (Minna Kaljonen)

8.8.2019. Helsingin Sanomat, Alma Onali, Ihmisillä olisi kykyä vastata ilmasto­paneelin vaatimuksiin, arvioi asian­tuntija: ”Kyseessä enemmänkin asenteellinen ongelma”  (Minna Kaljonen)
8.8.2019, Yle Uutiset, Timo-Pekka Hoima, Turvepellot ja karjatalous suuria päästölähteitä, metsät nettonielu – Yle seurasi IPCC:n erikoisraportin Suomen julkistustilaisuutta  (Minna Kaljonen)
3.6.2019 Uusiouutiset, Elina  Saarinen, Lihanvähentäjä auttaa ilmastoa, 4/2019, s.6. (Minna Kaljonen)
28.5.2019. Yle Uutiset, Sini Ojanperä, Ammattikoulun keittiö ujutti pavut jauhelihakastikkeeseen.  (Minna Kaljonen)
10.5.2019, Vihreä Lanka,  Lasse Leipola, Selvitys: Lihan käytön vähentäminen pienentää päästöjä ja lisää tuontia. (Minna Kaljonen)
10.5.2019, Helsingin Sanomat, Heli Saavalainen Selvitys laski mikä ruokavalio on ekologisin Suomessa.  (Minna Kaljonen)
25.4.2019. Turun Sanomat, Kouluruokaraateja Turussa.  (Minna Kaljonen)
4/2019, Nordic Councill of Ministers. The Nordic sustainability agenda: a powerful driver of food systems change.(Minna Kaljonen)
22.2.2019 YLE Uutiset, Esa Koivuranta, Mitä kauramaidon hiilijalanjäljestä oikeasti tiedetään.  (Minna Kaljonen)
3.10 You Tube -video Food & Future Forum, https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=OzB09wSQdOk  (Minna Kaljonen)

Yle Radio 1:n suora “Roman Schatzin maamme-kirja”. Toimittaja Roman Schatz. 11.2.2019. Haastateltu Markus Vinnaria. Kuunneltavissa: https://areena.yle.fi/1-1790170

Salmi, Virpi. Jäähyväiset jauhelihalle? Me Naiset 17/2019. Haastateltu mm. Minna Santaojaa.

Podcast – Hyvän sään aikana. Journalismia ilmastonmuutoksesta. Hiiligrilli – jakso 2: Pelastuuko maailma syömällä sirkkoja? (Santaoja)

Supla. Markus Vinnari-veganismi, ruuan kulutus ja kestävyys ja eläinten oikeudet. Toimittaja Joni Jaakkola. 22.1.2019. https://www.supla.fi/supla/3354472

2018

Sannikka&Ukkola. YLE TV 1, Jakso 15: Miksi tapat eläimiä, Mikko Kärnä? 21.12.2018.

Geo-lehti 11-12/2018. Laskeutuvatko hyönteiset lautaselle jäädäkseen? Minna Takkunen. (Minna Santaojan haastattelu)

Aviisi. ”Ei kukaan enää tee mitään vitun murhaajat -kampanjoita” – Mutta kaikki eivät ryhdy kasvissyöjiksi hyvälläkään. 14.9.2018. Minea Koskinen. (Vinnari)

Atria. Fleksaaminen – kasvisruoan uusi aalto. 3.9.2018, Piia Jallinojan haastattelu

Helsingin Sanomat. Liha on lautasella kuin lähetyssaarnaaja-asento sängyssä – Silkkaa rutiinia, josta on vaikea luopua, vaikka tekisi mieli. Mari Nivan ja Piia Jallinojan haastattelu. 28.8.2018

Helsingin Uutiset. ”Kilarivegaanit” eivät ole enää yksin – tutkija listaa 4 isoa syytä, miksi kasvissyönnistä on tulossa koko Suomen ilmiö. Piia Jallinojan haastattelu, 18.8.2018

Helsingin Sanomat. Lihattomien ruokavalioiden määrä on lisääntynyt lähes kaikissa ikäryhmissä – Mutta kertooko tulos kasvissyönnin buumista vai ei? 15.8.2018. Saara Tammi. (Vinnari)

Maaseudun tulevaisuus: Oikea kasvissyöntibuumi koittaa vasta tulevaisuudessa – nyt on meneillään heräämisvaihe, jossa puhetta on paljon mutta tekoja vähän. 24.07.2018 Henrik Hohteri (Vinnari)

Helsingin Sanomat. Kasvissyönti­buumi onkin suuri kupla – Tilastot paljastavat aivan toisenlaisen totuuden. Mari Manninen, Anni Härkönen. 24.7.2018. (Vinnari)

Peruste: Tyhmiä kysymyksiä ruoasta – vastaajana Markus Vinnari 8.2.2018.

Keskisuomalainen Vegaaninen hampurilainen sai kiitosta Keskisuomalaisen testissä – ”Askel hyvään suuntaan”. Toimittaja Anna Kivinen 06.01.2018. (Vinnari)

Helsingin Sanomat, Annastiina Nykänen. Professori Piia Jallinoja tietää, millainen juhlapöytä ottaa kaikki huomioon – ja miksi voileipäkakku on moka. 20.5.2018.

YLE Alueuutiset, Jyväskylän uutta ruokalistaa rakennetaan yhdessä oppilaitten kanssa maistellen. 13.4.2018. Toimittajana TItta Puurunen, haastateltavana Kylän Kattauksen palvelupäällikkö Paula Puikkonen, Jyväskylän Lasten Parlamentin jäsenet.

Keski-Suomen Sanomat, Kasviskorma pääsi syksyn ruokalistalle. Lapset valitsivat uusia kouluruokia Jyväskylässä. 14.4.2018. Toimittajana Satu Akkori, haastateltavana Kylän Kattauksen palvelupäällikkö Paula Puikkonen,  Jyväskylän Lasten Parlamentin jäsenet.

Etelä-Suomen Sanomat, Earth Hour tulee. 15.3.2018. Toimittajana Marjaana Lahola, haastateltavana VYKin oppilaat, Minna Pettinen ja Minna Kaljonen.

2017

YLE Uutiset. ”Onko sirkkatehtailu sittenkin epäeettistä? Sirkoilla voi olla mieli ja jopa tunteet” 9.12.2017. Toimittajana Elina Jämsen, haastateltavana Minna Santaoja.

Verkkouutiset. ”Yle: Tutkijan mukaan ruokasirkat ovat yksilöitä, joilla on mieli” 10.12.2017.

Vastuullisuusuutiset. ”Onko sirkkatehtailu sittenkin epäeettistä? Sirkoilla voi olla mieli ja jopa tunteet”. 9.12.2017.

Yle Uutiset. Tutkijat: Outo ruoka lisää tasa-arvoa. 19.11.2017. Toimittajana Santtu Natri, haastateltavana Markus Vinnari.

Iltalehti. Ei vegaani, vaan plant based -ruokavalio – Mitä se on?. Piia Jallinojan haastattelu, 16.11.2017

Karjalainen. Tulista kastiketta ja tuoretta porkkanaa – Liperissä oppilaat pääsevät vaikuttamaan viikon ruokalistaan. 8.11.2017. Toimittajana Olli Sorjonen, haastateltavana Minna Kaljonen ja Eija Leppänen.

Iltalehti: Sauli Niinistö paljasti Twitterissä: ”Syön lihaa vain yhtenä päivänä viikossa”. 29.10.2017. (Vinnari)

Maaseudun tulevaisuus: Sauli Niinistö vastasi Twitterissä: ”Syön lihaa vain yhtenä päivänä viikossa”. Toimittaja Kimmo Lundén. 29.10.2017. (Vinnari)

MTV3. ”Presidentti Niinistö: Minulla on vain yksi lihapäivä viikossa”. 29.10.2017. (Vinnari)

Aikalainen. Kasvikset ruokkivat ruokainnovaatioita. lokakuu 5, 2017 – 7/2017. (Vinnari)

Helsingin Sanomat. Maito on jättimäinen bisnes ja sen juomista edistetään jopa julkisin varoin, mutta onko siinä järkeä? ”Hyvä ruokavalio voidaan rakentaa ilman maitoa” 6.10.2017. Toimittajana Suvi Vihavainen. (Vinnari)

Yle uutiset. Kotisirkka ei kelpaa, pistetäänkö härkäpapua. Kouluruokiin etsitään uusia proteiinilähteitä. 20.9.2017. Toimittajana Tuija Vierto,haastateltavina Minna Kaljonen ja Minna Pettinen.

Päijät-Häme. Kannustusta keskusteluun ja Kasvisruokaan. 20.9.2017. Toimittajana Tuomas Räihä, haastateltavina Minna Kaljonen, Marita Kettunen, Taru Peltola ja Minna Pettinen

Huili-lehti. Kasviproteiinia pellolle ja pöytään. Kesä 2017. Toimittaja Silja Annila. (Vinnari)

Aikalainen. Yksilö vs. ruoka, Piia Jallinojan haastattelu. 5.10.2017.

Aamulehti. Vegaanihaaste vai lihaton lokakuu? – suomalaiset kilpailevat, kenellä on muodikkain ruokavalio. haastateltavana Piia Jallinoja, 29.8.2017.

Radio Moreeni. Lihankulutuksen ilmastovaikutukset. 16.5.2017. Toimittajina Alma Onali ja Juho Kankaanpää, haastateltavana Markus Vinnari.

Vegaia-lehti. Tutkija odottaa ruokavallankumousta. 26.4.2017. Toimittajana Noora Laaksonen, haastateltavana Markus Vinnari.

Huili –miniopas ”Lehmät lomalle. Ohjeita veganismiin”, 10.4.2017. Toimittajana Meri Nykänen, haastateltavana Markus Vinnari.

Aamulehti. Kasvihuoneita ja maatilavierailuja kouluihin. 20.3.2017. Toimittaja Tiina Heikkilä, haastateltavana Markus Vinnari.

Suomenmaa, viikkoliite. Kasvisvallankumous. no. 10, 10.3.2017. Toimittaja Meri Alaranta-Saukko, haastateltavana Markus Vinnari.

Keskisuomalainen, Yhä lisää kasvisruokaa Jyväskylän kouluihin. 17.3.2017. Toimittaja Heljä Roikonen, haastateltavina Paula Puikkonen, Minna Kaljonen ja Marja Salo.

Yle uutiset, Kolme kuntaa kokeilee kasvisten lisäämistä kouluruokaan — Kasvisnuudeliwokki jo hitti. 15.3.2017. Toimittaja Arvo Vuorela, haastateltavina Minna Kaljonen ja Tuija Sinisalo.

Kodin kuvalehti. Suorat sanat: ”Ruoka ei ole yksityisasia”. 15.2.2017. Toimittaja Anna Sillanpää, haastateltavana Markus Vinnari.

2016

Helsingin Sanomat, Kuukausiliite. Vuosi ilman lihaa. 3.12.2016. Toimittaja Jouni K. Kemppainen, haastateltavana mm. Markus Vinnari. http://www.hs.fi/kuukausiliite/art-2000004889631.html

Karjalainen. Voiko urheilija olla kasvissyöjä? 28.11.2016. Toimittaja Mikael Hoikkala, haastateltavana Markus Vinnari.

Etelä-Suomen sanomat. Kasvissyönti urheilussa: ei pelkkää hippien hommaa. 28.11.2016. Toimittaja Mikael Hoikkala, haastateltavana Markus Vinnari.

Helsingin Sanomat ”Vulkaanisen maaperän linssejä”, 190 euroa annos – ranskalaiset opettelevat kasvissyöjiksi omalla tyylillään 7.11.2016. Toimittaja Petja Pelli, haastateltavana Piia Jallinoja.

Tampereen yliopiston tiede- ja kulttuurilehti Aikalainen haastatteli Markus Vinnaria, 3.11.2016:
Syöminen muuttuu, mutta hitaasti

Yle Häme, TV-uutiset. Veganismista, haastattelussa Markus Vinnari. 14.10.2016 Klo 18 ja 22.

Yle Häme, radiouutiset. Vegaaniruoka kiinnostaa, haastattelussa Markus Vinnari. 14.10.2016.

Bassoradio. Hikinen iltapäivä 4.10.2016. Toimittajina Tuke ja Jusa, haastattelussa Markus Vinnari.

Yle – Ykkösaamu 7.9.2016 ”Munagate – eettistä toimintaa vai viherpesua. Haastateltavana mm. Piia Jallinoja, ks. myös tämä blogikirjoitus