Lounasruokailu rytmittää suomalaisten ruokailua päiväkodista, kouluun ja työpaikkaruokailuun. Ilmainen päiväkoti- ja kouluruokailu on sosiaalinen innovaatio, jolla on ollut merkittävä sija suomalaisen hyvinvointivaltion rakentamisessa. Uusimmat kouluruokailusuositukset kannustavat edelleen lisäämään kasvisten käyttöä kouluruokailussa.

POPRASUS hankkeessa testaamme ja tutkimme miten kasvispainotteinen ruoka muuttaa kouluruokailua yhdessä koulujen ja ruokapalvelujen kanssa. Kokeilujen tavoitteena on avata kouluruokailua ohjaavat tavat ja käytänteet uudelleen arvioinnille ja muutokselle. Otamme myös oppilaat mukaan kouluruokailun kehittämiseen.

Yhteistyökumppaneitamme kokeiluissa ovat 

Jyväskylän kaupunki & Kylän Kattaus,
Asikkalan kunta ja tukipalvelut,
Liperin kunta ja ruokapalvelut

Toimme vapaavalintaisen kasvisruoan koulujen ruokalistoille 2017 ja osallistimme oppilaat samalla kouluruokailun kehittämiseen. Toteutimme kyselyn, jossa kysyimme oppilaiden näkemyksiä kouluruokailusta ja kasvisruoasta. Yläkoulun oppilaat saivat myös suunnitella viikon ruokalista Meidän Menun, jonka tuli noudattaa ruokalistasuunnittelun periaatteita ja maistua oppilaille. Oppilaat esittelivät Meidän Menut myös koulujen keittiöhenkilökunnalle. He antoivat palautetta listoista ja veivät niistä saatuja ideoita myös ruokalistojen toteutukseen. Järjestimme oppilaille myös proteiinivisoja, joiden tavoitteena oli tutustuttaa oppilaat vaihtoehtoisiin kasvis- ja hyönteisproteiineihin leikkimielisen kilpailun avulla. Seuraamme kasvisruoan menekkiä kokeilukouluissa vuoden 2018 loppuun saakka.

Teemme yhteistyötä myös Fazer Foods Service:n kanssa SYKE:n henkilöstöruokalassa. Olemme kokeilleet ruokalassa erilaisia keinoja, joilla kasvisruoan houkuttelevuutta voidaan lisätä merkintöjen, linjastomuutosten ja reseptiikan kehittämisen avulla. Kokeilu on osa SYKE:n yhteiskuntasitoumusta.

 

 

 

 

Osahankkeessa tapahtuu

Kokosimme hankkeen tulokset videolle

Kasvista kouluun: kestävä ruokailu kutsuu osallistumaan. Versus-lehti, tiededebatti 22.1.2019.

Kasvisruokailu monipuolistaa kouluruokailua, Ammattikeittiöosaajien Kuoluruoka 70v -juttusarja

Kasvisruokailu avaa uusia ovia ruokakasvatukselle, Kotitalouslehti

Järjestimme ruokaraadin ja proteiinivisan Jyväskylän Lasten Parlamentin kanssa 13.4.2018

Kestävän kouluruokailun työpaja Helsingissä 15.3.2018

Oppilaat suunnittelivat omat kouluruokamenut Jyväskylässä ja Liperissä

Kasvista kouluun — kokeillen eteenpäin seminaari Jyväskylässä 16.3.2017

Kasvisruokakokeilut etenevät kumppanikouluissa